Een paar jaar geleden keek ik een programma over geïmplanteerde microchips. Het leek toen vooral voor de ‘lucky few’: met name IT’ers en pioniers die razend nieuwsgierig waren naar biohacking. Hiermee wordt bedoeld dat je jouw lichaam verbetert op verschillende manieren. Een van die manieren is met technologie, zoals onderhuidse chips.

Een chip voor al je data

Een microchip in je hand laten zetten bestaat al langer. Hiermee bestuur je systemen in huis of sla je persoonlijke data op, zoals wachtwoorden en medische gegevens. Toch is er nog maar een beperkt aantal mensen die dat doen, simpelweg omdat het voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show is. Een smartwatch of bloeddrukmeter is nu eenmaal veel toegankelijker, maar voelt ook veiliger. Alsof je het zelf meer onder controle hebt.

Betalen met een chip

Technologie en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden. Als het voor je gezondheid echt nodig is, dan worden er inwendige medische hulpmiddelen gebruikt. Voor een chip zonder medische noodzaak is dat nog wel anders. Nieuwsgierigheid of gemak is meestal een reden om het te laten implanteren. Inmiddels heeft de onderhuidse chip er een nieuwe functie bij, namelijk: bijna overal ter wereld betalen. Een revolutie, want op deze manier hoef je je telefoon of pinpas niet meer bij je te hebben. In Nederland heeft een tattooshop in Tilburg zelfs de primeur. Daar worden er al betaalchips geplaatst.

Vragen rondom privacy

Toch roept het plaatsen van microchips ook wat ethische vragen op. Contactloos betalen bestaat al een tijdje, en betalen zonder je pinpas (met telefoon) ook. Moeten we straks met z’n allen verplicht aan de inwendige chips? Persoonlijk denk ik niet dat we daar bang voor hoeven zijn. Volgens artikel 11 van de grondwet mag je als burger zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt. Er zijn wel bedrijven geweest die onderhuidse chips wilden gebruiken in plaats van een toegangspas, maar toen laaide de discussie op rondom privacy. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Laatst kwam de Mediamarkt nog in opspraak, omdat medewerkers alleen met een vingerafdruk op bepaalde plekken mochten komen. Toch wordt het in de toekomst steeds normaler om over het gebruik van technologie in óf met het lichaam na te denken. Als het geen microchips zijn, dan is het wel iets anders waarmee je alledaagse dingen kunt versimpelen. Of zelfs je lichaam van binnenuit kan laten repareren. Eén ding is zeker: voorlopig houd ik het lekker veilig bij mijn smartwatch. Zou jij vrijwillig een onderhuidse chip laten implanteren? Bronnen: De Ondernemer; The Fintech Times

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.