Deepfake video’s zijn al een tijdje hot and happening. Dat is niet zo gek. Deze nepvideo’s lijken verdacht veel op de realiteit. Deepfake werkt namelijk op basis van Artificial Intelligence (AI) en verovert steeds meer de wereld. Moeten we ons zorgen maken?

Wat is deepfake precies?

Heb je Donald Trump onlangs in een kersttrui gezien? Nee? Bekijk dan vooral deze video eens. Dit is een typisch voorbeeld van een deepfake video.

Dankzij kunstmatige intelligentie maak je met één simpele foto een overtuigende video. Het woord ‘Deep’ staat voor de deep learning software die wordt gebruikt. De meest bekende deepfake variant is het verwisselen van iemands gezicht. De software manipuleert vervolgens de beelden. Het resultaat? Een bijna echte video.

Welke gevaren zijn er?

Veel mensen vinden deepfake erg grappig. Als je goed kijkt, kun je het onderscheid nog maken tussen een echte en een deepfake video. Toch ontwikkelen deze video’s zich in een razendsnel tempo. De combinatie van beeld, geluid en tekst maken zulke filmpjes steeds geloofwaardiger. En daarmee minder onschuldig.

Een groot probleem van deepfake is dat verkeerde informatie snel en gemakkelijk wordt verspreid. In feite kun je elke wereldleider, artiest of politicus verkeerde dingen laten zeggen of doen. Daardoor is het eenvoudig om iemand te chanteren, meningen te beïnvloeden of mensen te pesten. Dat klinkt toch een stuk minder leuk.

Deepfake Apps

Voor het maken van een deepfake hoef je geen pro te zijn. Kijk maar naar de volgende apps:

Wombo

Met Wombo tover je een foto om in een deepfake filmpje. Je upload een foto, kiest een liedje en Wombo doet de rest. In Nederland is deze app ontzettend vaak gedownload.

Zao

De Zao app is alleen gereleased in China. In een handomdraai maak je deepfake video’s van je favoriete tv-serie.

Doublicat

Met deze app maak je van jezelf een GIF. Je plakt je gezicht in een bestaande GIF et voilà!

Welke van bovenstaande apps heb jij al gebruikt?

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.