robots

Tijdens de Dutch Design Week was ik op het Campina terrein voor de expo Robot Love. Dit ging over de relatie tussen mens en machine, en dan met name hoe wij dit als mensen kunnen waarderen. Vooral in een wereld met eindeloze mogelijkheden.

Black Mirror

Ik ben erg geïnteresseerd in de toekomst van technologie. Denk aan de serie Black Mirror. Sommige ontwikkelingen bezorgen je kippenvel, sommigen zijn bizar of juist grappig. Maar het zet je vooral aan het denken.

Hoewel er teveel is om op te noemen, vond ik de Tickle Salon 2.0 en The Kitty AI misschien wel het meest interessant. Hieronder zal ik ze kort uitleggen.

Tickle Salon 2.0

Bij de Tickle Salon geeft een kleine robot jou een kietelmassage op maat. Door te masseren, leert de robot jouw lichaam goed kennen. Je geeft namelijk aan wat je fijn vindt (en wat niet) door ergens in te knijpen.

Tickle Salon 2.0, een van de versies van de Tickle robots

The Kitty AI

Deze schattig uitziende kitten laat een kunstmatig intelligente wereld zien, waarin we niet worden aangestuurd door politici. De democratie in zijn huidige vorm bestaat niet meer. In plaats daarvan is het The Kitty AI die onze smartphones overneemt en onze emoties leest. En zegt dat ‘ie van iedereen houdt. Maar in feite zijn wij mensen de onderdanen geworden.

Artificial Intelligence for Governance, The Kitty AI

Bij de expo stond kunstmatige intelligentie centraal. De focus lag dus minder op robotica zelf. Ik had misschien toch meer dat laatste verwacht. Dat neemt niet weg dat sommige designs zeker fascinerend waren.

Benieuwd geworden naar de expo? Hij is nog tot en met 2 december 2018 te zien in de oude Campina Melkfabriek in Eindhoven.

Foto’s: eigen materiaal

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.